U Srebrenici je 14.oktobra defileom kroz grad i koncertom obilježeno 70 godina postojanja Kulturno-umjetničkog društva “Vaso Jovanović”. Na smotri folklora učešće su uzela kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.
Nermin Alivuković, predsjednik KUD-a “Vaso Jovanović”, kaže da je tradicija bavljenja kulturom kroz udruženja u Srebrenici duža od 100 godina, o čemu najbolje svjedoči požutjela i malo oštećena fotografija tamburaškog orkestra “Zmajevac” iz 1903. godine.
– Kulturno-umjetničko društvo “Vaso Jovanović” nastalo je odmah poslije Drugog svjetskog rata i od tada nosi ime partizanskog prvoborca iz Srebrenice. Godinama prije posljednjeg rata to je bilo jedno od najaktivnijih udruženja u Srebrenici, u čijim sekcijama su nastupali brojni najugledniji građani Srebrenice svih nacionalnosti i vjeroispovijesti – priča Alivuković.
On kaže da je KUD “Vaso Jovanović” prije rata ostvarivao dobre rezultate, te su osvojene mnoge vrijedne nagrade.
– Tokom rata naše kulturno-umjetničko društvo nije prestalo sa radom. U toku rata je u Srebrenici djelovalo kulturno-umjetničko društvo i nosilo ime ‘Vaso Jovanović’. Nakon rata, 2005. godine na čelu s rahmetli Ahmom Begićem obnovljen je rad društva – govori Alivuković.
Nakon Begićeve smrti u radu KUD-a dolazi do malog zastoja, nakon čega je rukovodstvo društvom preuzeo Nermin Alivuković.
– KUD “Vaso Jovanović”, osnovano je s ciljem njegovanja kulture, tradicije i običaja svih naroda s prostora Bosne i Hercegovine. S tim ciljem naše društvo djeluje i radi punih 70 godina, te s ponosom možemo reći da smo najstarije, najuspješnije multietničko društvo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Danas naše društvo broji 80 aktivnih članova podjeljenih u tri grupe – ističe Alivuković.
Pored domaćina, Srebreničanima su se predstavili i KUD “Sevdah” iz Zagreba, KUD “Ljubomir Ivanović-Gedža” iz Mladenovca, KUD “Biser” iz Tojšića, KUD “Ekrem Mujkić” s Ilidže, te plesna grupa “Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice.
Milan Mitić, predsjednik KUD-a “Ljubomir Ivanović-Gedža”, kaže da mu je drago da ima dobru saradnju sa srebreničkim KUD-om.
– Lijepo se provodimo u Srebrenici. KUD “Vaso Jovanović” je primjer za budućnost i način kako dobro može funkcionisati multietničko kulturno-umjetničko društvo. Nastup u Srebrenici je za nas lijepo iskustvo – kaže Mitić.
Eldin Kurtanović je predstavnik KUD “Ekrem Mujkić” i kaže da kulturno-umjetničko društvo s Ilidže postoji od 1951. godine.
– Mi imamo 250 članova raspoređenih u nekoliko sekcija. Prvi put smo u Srebrenici i drago nam je da smo ovdje. Rado ćemo doći opet, ali biti i domaćini našim prijateljima iz Srebrenice – kaže Kurtanović.
Izvor: Agencije