DRUGA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA – SREBRENICA 2017.

Srebrenica, 17.-24. 09. 2017.

Cijenjeni umjetnici, dragi prijatelji Srebrenice!

Lijepo Vas sve pozdravljam u ovaj lijepi dan, sveti sat kada molimo Božju blizinu i pomoć za dobro djelo koje želimo učniti, ali i za mir koji želimo izgrađivati najprije u vlastitom srcu, a onda i u ovom nama povjerenom svijetu. Ovdje nas je okupila tradicija ili kolijevka franjevačke prisutnosti, karizma svetog Franje koji je prošao ovim svijetom šireći „mir i dobro“, propovijedajući kako „Ljubav nije ljubljena“, a sve to čini i danas preko nas koji ga na svoj način i prema svojim mogućnostima i želimo oponašati.

Upravo danas, kada slavimo Rane sv. Franje i mi se okupljamo na ovim našim zidinama sa željom da barem malo odgrnemo prašinu zaborava i ljudskog nemara, te zalijemo uljem i vinom, ljekovitim biljem sve što je ranjeno kako bi nam svima zacijelila ta bolna mjesta koja nam ne dopuštaje da se lakše i ljudskije gledamo u oči, živimo jedni pored drugih i jedni s drugima i izgrađujemo ovu nam jedinu i najljepšu domovinu na svijetu.

Sabrali smo se s raznih strana svijeta, svih naroda i narodnosti naših prostora. Pomalo, i na svoj način svi smo različiti, a opet isti jer smo slika jednoga Stvoritelja i djeca Božja. Možemo se u mnogo čemu neslagati, ali nam je svima jasno kako svijet s nama ne počinje, a vjerojatno neće s nama ni završiti. „Nebo visoko, a zemlja tvrda“, kaže stara mudrost. A to znači da moramo, prema svojim mogućnostima i sposobnostima učiniti ovaj svijet barem malo ljepšim i udobnijim za svakoga čovjeka i prevaliti dio puta koji nam je povjeren.

Jedan od razloga jest i što smo se danas ovdje sabrali, upravo odgovornost koju osjećamo prema povjerenom nam svijetu i životu. Drugi razlog je baština koju svi imamo ovdje na ovoj grudi zemlje, u ovim temeljima gdje je nikla i ponikla Franjevačka redodržava i kontinuirano traje sve do naših dana. Ova kolijevka lijepe i teške povijesti i ovi korijeni nas pozivaju i obvezuju da se i mi pridružimo sinovima sv. Franje i pozovemo sve ljude dobre volje na dijalog, mir i pomirenje. Likovne kolonije na ovom mjestu započeli smo 2016. godine s namjerom izgradnje Franjevačkog centra za dijalog, mir i pomirenje. Svrha i ove Druge međunarodne likovne kolonije-Srebrenica 2017. je ista: „Kroz umjetnička djela, susrete i Izložbe, pokazati kako je mir i dijalog moguć i potreban svakom čovjeku, a pogotovo nama koji ga želimo na ovaj način graditi i predstaviti cijelome svijetu!“

Otvarajući Drugu međunarodnu likovnu koloniju, Srebrenica 2017., želim svima Vama obilje mira i ljubavi, Božjeg blagoslova i ustrajnosti u izgradnji ovog nama povjerenog svijeta.

Mir i dobro!

 

Fra Joso Oršolić, organizator  i župnik

 

DRUGA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA-SREBRENICA 2017.
Srebrenica, 17. – 24. 2017.

U organizaciji Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje i Župe Srca Isusova Zvornik-Srebrenica, te uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Vrhbosanske nadbiskupije, Općine Srebrenica, Kruha Sv. Ante i drugih donatora u Srebrenici je započela Druga međunarodna likovna kolonija-Srebrenica 2017.
I ove godine umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Srbije i okruženja žele svojim djelima sudjelovati na izgradnji mira na ovim prostorima!
Djela koja nastanu ovih dana bit će darovana Župi Zvornik-Srebrenica i izgradnji Franjevačkog medjunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje!
U radu likovne kolonije sudjeluju uglavnom akademski kipari i slikari: Anto Kajinić, Dejan Duraković, Marko Živković, Mehmed Klepo, Zvonimir Perak, Josip Mijić, Kristina Ćavar, Duško Lalić, Ratko Jolić, Miljenko Miholjčić i drugi.
Pored rada na umjetničkim djelima umjetnici će se upoznati sa životnim okolnostima ovih prostora te povijesnim vrijednostima od rimskog Municipija, preko korijena Franjevačke povijesti te kroz Memorijalni centar o događanjima u posljednjem ratu i kakve su perspektive života i suživota ovog dijela Bosne i Hercegovine!
Druga međunarodna likovna kolonija Sebrenica 2017. je otvorena misnim slavljem i zazivom Duha Svetoga u crkvi Sv. Marije u Srebrenici! Organizator kolonije je župnik fra Joso Orsolić uz stručnu i svesrdnu pomoć profesora fra Nikole Bošnjaka, velikog pobornika likovne umjetnosti franjevačke provincije Bosne Srebrene.
Otvarajući koloniju fra Joso je najiskrenije zahvalio potpori Vlade Republike Hrvatske kao i svim drugim darovateljima, zatim umjetnicima koji su došli na otvaranje rada likovne kolonije kao i onima koji će se uključiti tijekom ovih dana ili samo prilogom svojih djela.

Djela i ove Druge međunarodne likovne kolonije Srebrenica 2017., moći će vidjeti svi zainteresirani gradjani Srebrenice, Zvornika, Bratunca, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Orašja, Vinkovaca, Osijeka, Vukovara, Zagreba, Beograda, kao i drugih zemalja u okruženju.

FMCD (Franjevački međuanrodni centar za dijalog)