Javna ustanova Kulturni centar Srebrenica u saradnji s javnim institucijama, školama i nevladinim organizacijama po petu godinu zaredom organizirala je manifestaciju “Proljeće u Srebrenici”.
Mališani iz vrtića „Poletarac“, učenici “Prve osnovne škole Srebrenica“, djeca iz Udruženja “Leptir” i Emmausa iz Potočara, te djeca iz Kuće dobrih tonova iz Srebrenice i Kulturno-umjetničko društvo “Vaso Jovanović” izveli su bogat kulturni program uz recitacije, ples, igre.
Direktorica Kulturnog centra Srebrenica Mediha Smajić kaže da je manifestacija “Proljeće u Srebrenici” već postala tradicionalna.
“Mi iz Kulturnog centra Srebrenica smo ponosni na ovu manifestaciju koju organizujemo zajedno sa školama, vrtićem, nevladinim organizacijama i KUD-om “Vaso Jovanović”. Zadovoljni smo onim što smo pripremili za naše sugrađane, a pored recitacija, igrokaza, ritmike, ove godine smo nagradili najbolje za literalni rad. Ovo je još jedan pokazatelj da zajedno možemo puno toga da uradimo”, kazala je Smajić.
Pred početak programa učesnici manifestacije prošetali su ulicama grada.U nastavku pročitajte prvoplasirani literarni rad,,Proljeće u Srebrenici,,

PROLJEĆE U SREBRENICI

Visibabe, šafrani, ljubičice i ptice lastavice odavno su najavile proljeće u srebrenom gradu.Crnim Guberom ispod zimzelenog drveća širi se prostirka od vrijeska. Jarkom bojom poji oči, a šum ljekovite vode umiruje srce.Oživio je Guber čim je proljeće grahnulo.Šetaći i slučajni prolaznici dive se ljepoti tek procvalog vrijeska, a poneko dijete iz radoznalosti zastane da pomiriše i ubere vrijesak.

Niz ulicu Crni Guber vrijedne ruke srebreničke već dvorišta uredile, sve ljepše od ljepšeg. Zehrini tulipani mašu prolaznicima i dugo gledaju za njima. Mujagin Han sav u bijelom odiše čistoćom i otmjenošću. Centrom odjekuje ezan sa Čaršijske džamije i zvono sa pravoslavne crkve, pomješani sa mirisom proljeća. Do jučer u srebrenom gradu sve je bilo pusto, a danas zeleniš na gradskoj pijaci.
Veseli se sve proljeću, i cvijet i ptica i pčela i leptir i drvo i rijeka, jedino je posebno tužna ovog proljeća magnolija staroga Omera. Nageta prema putu kao da pogleda starinu u iščekivanju da je zalije , da joj latice pomiluje.Okreće se sad lijevo, sad desno, zna da nije u kuću.Gdje li je? Nikada je do sada nije ostavio samu u proljeće. Od tuge jednu za drugom laticu baca na prašnjavi asfalt.
Šuma već oblači zeleni kaput, takmiči se sa beharom vočnjaka, a tek ponegdje u dalekim brdima nazire se bijeli pokrivač.Divlja trešnja sa okolnih brda iz šumarka beharom doziva sestru Đurđevku . Požuri, pokaži blijedo lice, hajde, ti moraš prva, ne kasni.Proljeće zove, sad će i Đurđevdan.
Ulicom Srebreničkog odreda iz obližnje ljetne bašte odzvanja pjesma Bijelog Dugmeta: „Proljeće na moje rame slijeće…“ Ljetne bašte već su pune veselih gostiju.
U parku oronula jela prepričava zimske čarolije trepetavoj brezi i mladom jablanu.Na njemu lastavice obnavljaju prošlogodišnje gnijezo, a vrabci cvrkutom traže mjesto gdje će novo gnijezdo sviti.Ispod njih na klupi odmara stari Mišo. Po parkovskoj travi Elma i Anja ubiru bijele rade i prave vjenčiće za glavu.Na ljuljaškama mališani pjevuše. Ispred „Lipe“ Rada sa osmjehom dočekuje i ispraća sve one koji negdje putuju.Titovom ulicom širi se miris što od behara, što od proljetnih lala, karanfila, ljubičica i ciklama. Školarci i poletarci veseli na svojim igralištima gledaju ples leptira.I opet poslije nastaje miris proljeća opojan miris behara i vjesnika proljeća.

A sa „Lovca“ pravi vidik. Junska ljepoticaa iščekuje Viljamovku pa da zajedno šire miris bijelog behara, a jabuka rasplela crvenu beharnu kosu, pa je ponekad prebaci preko ramena podsmijavajući se golovratoj šljivi.Usamljena višnja obučena u bijelu vjenčanicu isčekuje prve plodove, a blagi povjetarac po zraku raznosi njene bijele cvjetiće.
U daljini vrijedni srebreničani pripremaju njive za sjetve. Miris vatre širi se po zraku. Cvijan i Žujo upregnuti u plug , a domaćin u hladu mirisne raskošne šeftelije odmara uz kafu što mu hanuma donijela da predahne.
Još ponegdje dim iz odžaka pomješan sa mirisom behara sudara se sa mirisom paljevine. Pčele radilice nadlijeću sa cijeta na cvijet, žureći da prije kiše sakupe nektar.

Noć je posebno lijepa u Srebrenici kad hiljade zvijezda obasja srebreni grad u proljeće pa se dovikuju zvijezda Danica i šumska jagoda.Od prejake mjesečine blještavilo srebra obasja grad, a ljubomorna kiša proljetnim pljuskom okupa tek usnule lale.
Srebrenica je najljepša kada umorno bijelo sivilo zamjeni jarkim bojama.

Zejneb Malkić