Stručnjaci iz oblasti medijske pismenosti održaće 22. maja od 10.00 do 16.00 sati u Maloj sali JU” Kulturni centar Srebrenica” besplatnu radionicu za nastavnice i nastavnike osnovnih škola s područja opštine Srebrenica.
Radionica se organizuje u okviru projekta „Razvijanje medijskih i informacijskih kompetencija za prepoznavanje lažnih informacija kod nastavnika u lokalnim zajednicama Sjeveroistočne Bosne“, a uz finansijsku podršku Evropske unije.
Na radionici će biti riječi o lažnim informacijama, njihovim ključnim razlikama u odnosu na vjerodostojne, o načinu na koji nastavnici mogu prepoznati lažne informacije u medijima i naučiti svoje učenike da ih i sami prepoznaju. Predavačice su profesorica Zarfa Hrnjić Kuduzović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, doktorice komunikoloških nauka Vesima Čičkušić i Amela Delić.
Djeca u osnovnim školama izložena su različitim medijskim sadržajima, pa i lažnim informacijama kojima se često širi govor mržnje. Zato je neophodno razvijati kod njih kritički odnos prema medijskim sadržajima, usmjeravati ih na one kvalitetne, edukovati ih o načinima za prepoznavanje i suzbijanje lažnih informacija putem društvenih mreža, aplikacija za besplatnu razmjenu poruka ili u svakodnevnoj komunikaciji s vršnjacima.
U tom smislu od posebnog je značaja senzibilizovanje nastavnika za prepoznavanje lažnih informacija i razumijevanje njihovog štetnog utjecaja na učenike i društvo uopšte, te podsticanje nastavnika da u časove odjeljenske zajednice inkorporiraju teme u kojima će govoriti o ovom medijskom fenomenu, njegovim manifestacijama i posljedicama.
Ovim putem pozivamo nastavnike da se prijave za učešće na radionici.
Rok za prijave je 15.5.2021. Prijave (ime, prezime, email adresa i kontakt telefon) se mogu slati na email adresu medianatz@gmail.com. Radionice su besplatne, učesnicima je obezbjeđen ručak, a nakon radionica za nastvanike i učenike slijedi i nagradni konkurs, navodi se u saopštenju.