JU,, Kulturni centar Srebrenica,, u 2017.godini imala je bogat repertuar, kako onih sadrzaja u organizaciji naše ustanove tako i kulturnih sadrzaja organizovanih od drugih a prikazanih u našoj ustanovi.Izvedene su pozorišne predstave,odrzane promocije knjiga, odrzane kulturne manifestacije, smotre folklora, prikazani filmovi, realizirani projekti…U ovoj godini uspostavljena je saradnja sa drugim kulturnim institucijama u našoj zemlji što je rezultiralo velikim projektima koje će Srebrenicu i Kulturni centar prikazati u najpozitivnijem svjetlu.Izdvajamo neke od aktivnosti.
Prikazana je – Pozorišna predstava „ Trnoružica“, predstava „ Put u Liliput“, – Mono drama“ E sudbino,sudbino“Milana Malibaše, – Komedija „ Ožalošćena porodica“ predstava“MIKI MAUS PRAVI HAOS“ ,Predstava pozorišta Maslačak iz Bijeljine za djecu „Štrumfovi“ i predstava „ Medo i Maša“ .Prikazana je i novogodišnja predstava na engleskom jeziku u organizaciji Udruzenja,,SuperU Bratunac,,i Kulturnog centra Srebrenica.
Jedna od promovisanih knjiga u Kulturnom centru u ovoj godini je „Kad osvaneš sam“ autora Emira Bektića.Promocija knjige „Ko će javiti ubijen novinar“ autor je novinar iz Srebrenice Sakib Smajlović.Mirsad Mustafić,promovirao je trinaestu knjigu pod nazivom „Nikad se više nećemo sresti“Održana je promocija i knjige “Moj san o babi” autora Mehmedalije Bektića, i knjiga “Monumenta Srebrenica” grupe autora, u okviru obiljezavanja godišnjice srebreničkog genocida. U toku ove godine promovisana je i knjiga„Kako biti čovjek među ljudima“ autora Habiba Mandžića.Poetsko veče sa glumicom Hasijom Borić i poznatim bosanskohercegovačkim piscem Miletom Stanišićem, također je odrzano u Kulturnom centru Srebrenica.
U 2017.godini realiziran je projekat „ Dani pozorišta u Srebrenici“ kojeg je impletirao JU“Kulturni centar Srebrenica „ i „Omladinski savjet mladih iz Srebrenice“ uz finansijsku podršku Opštine Srebrenica.U ovoj godini ,,JU Kulturni centar Srebrenica ,,aplicirala je na javne pozive koje je raspisalo ministarstvo civilnih poslova BiH i ministarstvo za ljudska prava BIH sa projektima,, Uvođenje efikasnog sistema grijanja i djelimično opremanjnje Kulturnog centra Srebrenica,, i ,,Kultura spaja,,. Također pripremili smo projekt „Sanacija krova Kulturnog centra Srebrenica“ kojeg smo proslijedili Općini Srebrenica.Aplicirali smo na poziv iz fonda za kulturne i socijalne namjene AMUS-a,sa projektom pod nazivom „Kultura različitosti“ i prošli a naredne godine realizirat cemo ovaj projekt.
Odrzane su slijedeće manifestacije:
-Kulturna manifestacija“ Proljeće u Srebrenici“
-Župa srca Isusova Zvornik- Srebrenica i Franjevački međunarodni centar za dijalog mir i pomirenje i Kulturni centar organizovali su međunarodnu likovnu koloniju.
-Svetosavska akademija
– Otvaranje manifestacije „ Dani Srebrenice 2017“
-Smotra folklora „ Drino vodo,žubora ti tvoga „ SKUD „Sv. Despot Stefan
Lazarević“ Srebrenica.
-70 godina postojanja KUD,,Vaso Jovanović,,
– Proslava 8. Marta dana Žena
– Svečano otvaranje „Dana pozorišta u Srebrenici „
-6. kongres samostalnog sindikata PPDIVUT BIH Srebrenica- Potočari
-Održana konferencija „ Deset godina poslije „u organizaciji Snaga žene Tuzla.
-Učešće u organizaciji dječije nedjelje.
U okviru obilježavanja Dječije nedjelje organizovano je prikazivanje crtanog filma „Sundžer Bob“ za djecu iz dječijeg obdaništa „Poletarac“ i djecu iz prvog razreda „Prve Osnovne škole Srebrenica“. Direktor JU „ Kulturni centar“ Srebrenica i Kulturni centar obezbjedio je sredstava za pripremu zakuske za djecu.
Prikazani su i filmovi a izdvajamo ,prikazivanje filma „ 100 dana poslije“, kao i prikazivanje dokumentarnog filma „Kako smo matirali žutu damu“ autor filma Dr. Nada Vasić za srebreničke osnovce i srednjoškolce.
Uspostavljena je saradnja sa Domom kulture iz Bratunca. I nešto što je jako značajno uspostavili smo saradnju sa Kamernim teatrom 55 iz Sarajeva i pokrenut je projekata,,Mala škola glume,, u Srebrenici. Upis je u toku a do sada prijavljeno je oko 40 učenika, prve radionice očekuju se krajem februara naredne godine.
Uposlenici i direktor JU „ Kulturni centar Srebrenica“ bili su u posjeti „ Sajmu knjiga“u Beogradu.Organizirana je i posjeta Arheološkom muzeju Skelani, posjete Domu kulture i Narodnoj biblioteci Bratunac.
Javna Ustanova „Kulturni centar Srebrenica“ ima trenutno tri tužbe sa zakupcima. Prve dvije tuzbe koje su rezultirale pozitivnim sudskih presudama za našu ustanovu su Caffe bar „Acapulco“ vlasnika Suljić Seid a treći tuženi Udruženje Roma“Romska suza“koju zastupa ovlašteno lice Muharem Hakić.Sve ove tuzbe su iz ranijeg perioda. Pored toga,izrazena je problematika neplaćanja zakupnine od pojedinih zakupaca. Za sve informacije koje se odnose na Kulturni centar Srebrenica pozivamo vas da posjetite našu web stranicu www.kc-srebrenica.ba i da se informišete o radu naše ustanove.